top of page

רבי נחמן מברסלב

מורה לאמת לדורות הבאים

271633655_328817529251558_8143179741421763123_n.jpg
האש לי_edited.png


רבי נחמן מברסלב (1772–1810), נינו של הבעל שם טוב מייסד תנועת החסידות, היה מגדולי הצדיקים בדורות האחרונים. עוד בילדותו היה שומע דברי תורה מתחת לשולחנם של רבותיו, ובגיל שש חיבר חיבור ראשון על הנהגות האדם - ספר המידות. מגיל צעיר פרש ליערות כדי להתבודד, לצום, להתפלל ולחפש קשר ישיר עם בוראו – כשם שעשה גם סבו הגדול בגיל 12 בגלל שהוא היה ימתום.

רבי נחמן הקדיש את חייו לחיפוש פנימי בלתי פוסק, תפילה מתוך שמחה, התבודדות והתחדשות תמידית. הוא לימד שכל אדם – מעבר להיותו חלק מהכלל – יש לו נשמה ייחודית ותיקון אישי בעולם.

בשנת 1802 השתקע בברסלב והחל להפיץ תנועה רוחנית מהפכנית – מבוססת על פשטות, שמחה, אמונה ותפילה מעומק הלב. בגיל 38 הלך לעולמו, והשאיר אחריו מורשת עצומה – אשר לפי דבריו נכתבה במיוחד לדור האחרון.

ביוגרפיה


רבי נחמן העביר את תורתו בדרשות מלאות עומק, פיוט וסמליות – אשר לוקטו בספרו המרכזי: ליקוטי מוהר"ן, שנכתב ונערך על ידי תלמידו המסור – רבי נתן.

עיקרי הרעיונות:

  • אין ייאוש בעולם כלל – כל אדם יכול לקום גם מנפילה עמוקה.

  • תפילה פשוטה בלשון שלך – היא הדרך לריפוי הלב והנפש.

  • הצדיק האמיתי הוא מגדלור לנשמות האובדות.

  • שמחה היא מצווה – המרפאת את הגוף והנפש.

  • בכל דבר בעולם יש סוד – חלומות, מעשים, קולות, צלילים...

ליקוטי מוהר''ן -מקורות


רבי נחמן לא מינה ממשיך דרכו. הוא הדגיש שתנועתו אינה שייכת לשושלת או ירושה, אלא לכל יהודי המחפש קשר עם הבורא. רק אדם אחד זכה לקבל ממנו שליחות אמיתית – תלמידו הגדול, רבי נתן מנמירוב.

רבי נתן היה היחיד שהבין באמת את תורת רבו, וקיבל ממנו רשות לכתוב ולהפיץ את דבריו. בחייו של רבי נחמן – הוא בעצמו עבר על ספר ליקוטי מוהר"ן ותיקן אותו. לאחר פטירתו, המשיך רבי נתן את שליחותו וכתב במשך למעלה מעשרים שנה את ליקוטי הלכות – יצירה אדירה המקשרת בין ההלכה לבין עומק פנימיות התורה של רבו.

למרות שלא היה "רבי", שרדה חסידות ברסלב ונקראה במשך שנים "החסידות בלי רבי". אך דוקא בזכות כך – תורתו חוצה דורות, חוצה מגזרים, וחיה בלבבות. דבריו, שכתב במיוחד לדור האחרון, מדברים היום לעשרות אלפים ברחבי העולם. הוא סירב שיציירו את דיוקנו – כי השאיר לנו את מילותיו כתמונה, את אמתו כמורשת, ואת אורו כדרך.

כריך ליקוטי מוהר''ן.jpeg

הכיסא של רבי נחמן מברסלב הוא פריט בעל משמעות רוחנית עמוקה עבור חסידי ברסלב. הכיסא, שנבנה במקור על ידי שוחט מהעיר טשערין, הוענק לרבי נחמן כמתנה. כאשר שאל אותו הרבי כמה זמן לקח להכין את הכיסא, השיב השוחט שעבד עליו שעה ביום במשך חצי שנה. רבי נחמן התפעל מהעובדה שהשוחט חשב עליו בכל יום במשך תקופה כה ארוכה, והדגיש את הערך הרוחני שבמחשבה יומיומית על הצדיק .

 

לאחר פטירתו של רבי נחמן, עבר הכיסא בירושה בין בני משפחתו, עד שלבסוף הובא לארץ ישראל והוצב בבית הכנסת של חסידי ברסלב בשכונת מאה שערים בירושלים. הכיסא נשמר בקפידה ומוצג לעיתים נדירות, בעיקר במהלך טקסי ברית מילה, שבהם הוא משמש כ"כיסא של אליהו". הכיסא מסמל את הקשר המתמשך בין החסידים לרבם, וממחיש את הרעיון של "הכיסא הריק"—העדרו הפיזי של רבי נחמן, אך נוכחותו הרוחנית המתמדת בקרב חסידיו .

הכיסא הריק

כיסא של רבי נחמן_edited.png

הסיפור "כוס הקידוש שהחזירה את השלום לבית" המתפרסם באתר ברסלב סיטי, מתאר מקרה מרגש שבו אמצעי פשוט לכאורה – כוס קידוש – הפך לכלי משמעותי להשבת שלום בית. בני זוג שחוו מתחים ומריבות בלתי פוסקות פנו לעצת רבם, שקישר את הבעיות הרגשיות והזוגיות שלהם להיעדר קיום מצוות קידוש כהלכתו. הרב המליץ להם לרכוש כוס קידוש מהודרת ולהקפיד על קידוש משותף בכל ערב שבת.

הזוג קיבל את ההמלצה, וכאשר החלו לקיים את הקידוש יחד, חלה תפנית חיובית במערכת היחסים ביניהם. הטקס השבועי הפך לרגע של חיבור רוחני ורגשי, שהשפיע על האווירה בבית כולו. הסיפור מדגיש את הכוח הטמון במצוות ובמנהגים יהודיים לחולל שינוי עמוק בחיי היום-יום, וממחיש כיצד חיבור למסורת יכול להביא לריפוי ולשלום פנימי ומשפחתי.

כוס של רבי נחמןjpg_edited.png

תכלת

מצוות התכלת, חלק בלתי נפרד ממצוות הציצית, כוללת שילוב של פתיל צמר בצבע תכלת בין חוטי הציצית הלבנים, כפי שמצוין בתורה: "ונתנו על ציצית הכנף פתיל תכלת" (במדבר ט"ו, ל"ח). לפי ההלכה, צבע התכלת מופק מיצור ימי מסוים, אך זהותו המדויקת אבדה לאורך הדורות. בנוסף, צבע התכלת שימש גם בבגדי הכהונה וביריעות המשכן, מה שמעיד על חשיבותו הרוחנית והסמלית.

במהלך ההיסטוריה, השימוש בתכלת לציצית פסק, בעיקר בשל אובדן הידע על מקור הצבע והגבלות שהוטלו על ייצורו. עם זאת, מסוף המאה ה-19 נעשו ניסיונות לשחזר את צבע התכלת המקורי. חוקרים הציעו זיהויים שונים לחילזון התכלת, ביניהם הארגמון קהה הקוצים (Murex trunculus), שהפך למועמד מוביל. כיום, גוברת התמיכה בזיהוי זה, וארגונים כמו עמותת "פתיל תכלת" פועלים להחזרת מצוות התכלת לציבור הרחב.

גילוי התיקון הכללי

רבנו נחמן מברסלב, מורנו ורבנו, גילה באחד מימיו אור עצום ונפלא: קיים תיקון כללי לכל העוונות והחטאים שאדם עושה בחייו. הוא ביאר שלכל חטא יש תיקון פרטי ומדויק, המתאים לנשמתו של האדם. אך מתוך רחמנותו הגדולה, העניק לנו מתנה רוחנית שאין לה ערוך – עשרה מזמורי תהילים שנבחרו בדיוק אלוקי, ובכוחם לתקן את עומק הנשמה.

מסופר כי הגילוי הזה לא הגיע בקלות. רבנו נחמן היה קפדן מאוד בעבודת השם. הוא צם כמעט שבועיים ברציפות, עד שכמעט נפטר מרעב ותשישות. אך במסירות נפשו ובקדושתו העצומה, הצליח לחשוף את התיקון הזה – תיקון כללי ואוניברסלי – דרך מזמורי דוד המלך.

המזמורים הללו אינם מקריים: כל אחד מהם כולל ניגון שמימי שבכוחו לרפא אחד מעשרת סוגי הטומאה הרוחנית, אותם כינה "עשרת הרעלים" – שפגעו, לדבריו, ב"בת המלך", שהיא רמז לנשמת ישראל.

קצת לפני פטירתו, רבנו העיד את תלמידיו – רבי אהרן ורבי נפתלי – והשביע אותם באזהרה חמורה לפרסם את דבריו:

"אני מבטיח בהן צדקי, שכל מי שיבוא על קברי, יתן פרוטה לצדקה ויאמר עשרה מזמורי תהילים של התיקון הכללי – אני אמשכהו משאול תחתית, אפילו אם יצטרך למשכו מהפאות".

המזמורים הם: ט"ז, ל"ב, מ"א, מ"ב, נ"ט, ע"ז, צ', ק"ה, קל"ז, ק"נ – וקרויים בשם "תיקון הכללי". עד היום, אלפי אנשים בעולם כולו קוראים אותם באמונה שלמה – כגשר בין נפילה לגאולה, בין כאב לאור.

bottom of page